[...] 1 i 3 IIFYM oznacza jedzenie jakichkolwiek węglowodanów czyli też cukrów oraz syropu glukozowo- fruktozowego obecnego w wielu produktach. Cukier to nic innego jak glukoza +fruktoza, syrop glukozowo- fruktozowy to cukier w płynie ( z kukurydzy). Zasada zachowania energii mówi że jak mam wydatek kaloryczny 2000 kcal i jem 2000 kcal to nie tyję [...]
[...] produktach spożywczych. Dlatego też postaraj się zastapić go slodzikiem lub fruktozą (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością), i zrezygnuj ze slodyczy. Cukry naturalne: fruktoza (owoce), laktoza (mleko) - można spożywać bez wyrzutów sumienia. Uwaga na maltozę - najgorszy cukier - znajduje się w piwie!!!! NIE LĄCZ WĘGLOWODANÓW Z [...]
[...] jest sacharoza używanego cukru stołowego. Inne wymienione nazwy są synonimami. Sacharoza jest "zmieszaniem" lub kombinacją dwóch mniejszych węglowodanów prostych tzw. fruktoza i glukoza. Angielskie słowo dla glukozy to dextrose (dekstroza). Pomimo że, dekstroza jest innym cukrem i komponentem sacharozy. Fruktoza jest nazywana lewulozą albo [...]
[...] sporty siłowe dostarcza ok. 500g węglowodanów na dobę. Wśród ogólnej puli cukrowców wchłanianych w przewodzie pokarmowym największy udział ma glukoza (ok.75%), następnie fruktoza (ok. 20%) oraz galaktoza (ok.5%). Procesowi rozkładu podlegają również wewnątrzustrojowe zasoby węglowodanów zgromadzone w postaci glikogenu mięśniowego oraz [...]
[...] zarówno kupiony w sklepie czy robiony w domu nie zawiera wiele błonnika lub zawiera go (sok domowy z sokowirówki/wyciskarki), jednakże błonnik tam jest zdegradowany, a fruktoza jest łatwiej dostępna. Więcej o fruktozie i jej wpływie na organizm człowieka można przeczytać w książce „Fat Chance (…)” dr Lustig’a. Na youtubie znajduje się [...]
[...] na twoją korzyść. 7. Zmniejsz pobór fruktozy. Mimo że owoce są pożywieniem zawierającym olbrzymie ilości składników odżywczych, zawierają także fruktozę. W dużych ilościach fruktoza powoduję zwolnienie funkcji tarczycy i zwiększa glikację białek. Glikacja białek w języku laika to brązowienie, np. produkujące chrupiącą skórkę w chlebie. Glikacja [...]
[...] na twoją korzyść. 7. Zmniejsz pobór fruktozy. Mimo że owoce są pożywieniem zawierającym olbrzymie ilości składników odżywczych, zawierają także fruktozę. W dużych ilościach fruktoza powoduję zwolnienie funkcji tarczycy i zwiększa glikację białek. Glikacja białek w języku laika to brązowienie, np. produkujące chrupiącą skórkę w chlebie. Glikacja [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać „paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w mięśniach bądź [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Jumbo_Professional_i28041_d400x400.jpg Jumbo Professional Opis - Mieszanka 6 źródeł węglowodanów. - Najlepszy gainer na rynku. - Dodatki Crea-Bomb, Bcaa Xpress, Hemo- NO i Jumbo Power. - Maksymalny wzrost masy i siły. Jumbo Professional to najnowszej generacji odżywka węglowodanowo-białkowa. Połączenie [...]
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
POLAK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI Ten art nie ma na celu pokazywać że alkohol szkodzi itp itd. O tym napiszemy kiedy indziej eheheheh Jako że dla dużego grona osób kulturystyka to nie całe życie i czasem zdaża się im "zbłądzić" i na jakiejś imprezce przedawkować "napój Bogów" eheheh może uda mi się troche pomóc w walce z czymś co następuje [...]
[...] groch, fasola 0,5 mg /100g kasza gryczana, pieczarki 0,4 mg /100g makarony, pieczywo 0,35 mg /100 ryby 0,05 - 0,33 mg /100g Wchłanianie miedzi obniżają żelazo i cynk oraz fruktoza i wit. C. MANGAN (Mn) Pierwiastek ten kumuluje się głównie w wątrobie, nerkach i kościach. Ważny jest dla: tworzenia tkanki łącznej i kości funkcji mózgu i trzustki. [...]
[...] w produkcji miodu pitnego. Skład chemiczny miodu Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadnicza grupa [...]
[...] jego ulepszona wersja opatrzona materiałem wizualnym Tak więc będziemy potrzebować: *250g twarogu *płatki owsiane bądź herbatniki pełnoziarniste(z przepisu dalej) *słodzik(fruktoza/ ksylitol/ miód/whatever…) *pół szklanki mleka *1 całe jajko i 2 żółtka *kakao do posypania. Pierwsze co robimy: wrzucamy jajka, słodzik, twaróg i mleko do jednego [...]
[...] należąca do cukrów prostych. Zdecydowanie rzadziej występuje w przyrodzie niż glukoza (która również należy do monocukrów). Naturalnym jej źródłem są owoce i miód. Dodatkowo fruktoza stanowi podstawową jednostkę cukrową inuliny, a także jest składnikiem sacharozy. Charakteryzuje się tym, że jest zdecydowanie bardziej słodka od glukozy i sacharozy [...]
[...] łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje się do komórek mięśniowych. Ociąga się [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Lean_Gain_i26454_d400x400.jpg Lean Gain Opis Performance Lean Gain - połączenie najwyższej jakości źródeł białka, o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania, mieszanki węglowodanów złożonych, gwarantującej minimalne odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz kompleksu zdrowych tłuszczy – mówiąc prościej wszystko czego [...]
[...] nadmiarem fruktozy w diecie? • Czy istnieje bezpieczny poziom spożycia fruktozy? • Czy w diecie ludzi aktywnych znajdziemy miejsce dla fruktozy? • Czy to prawda, że fruktoza jest analogiem etanolu oraz indukuje mutacje genetyczne? Te pytania, i wiele innych, nasuwają się po szybkim przeglądzie tematów publikacji naukowych z ostatnich [...]